Waarom Vegan?

“Nothing will benefit human health

and increase the changes for survival

of life on Earth as much

as the evolution to a vegetarian diet.”

Albert Einstein (1879-1955)

fullsizeoutput_18

Hoi, ik ben Machteld, de schrijfster van deze site. Ik ben moeder van drie kinderen en werk in de zorg.

Een van mijn grote passies in het leven is veganisme en alle verschillende aspecten die deze levensstijl dienen. Ik begon met ontwaken voor wat er in de wereld aan de gang was en is, toen ik in 2008 het boek van Willem Middelkoop las: Als de dollar valt. Er was toen een daadwerkelijke kredietcrisis die alles op zijn kop zette…

Niet een directe link met de Vegan Lifestyle, maar het was het begin van mezelf werkelijk vragen te stellen en naar de antwoorden op zoek te gaan.

Zo kwam ik op een gegeven moment steeds meer te weten over genetisch gemodificeerde gewassen, over de regenwouden die gekapt worden om  GMO soya te verbouwen en te voeren aan onze varkens en koeien, waardoor het eten van vlees me steeds meer tegen ging staan. Want als we daar al het moois van de wereld voor in de waagschaal leggen? De oerwouden zijn de longen van onze Moeder Aarde… De ontbossing van het Amazonewoud is voor 91% te wijten is aan het op mega schaal houden van dieren en de enorme hoeveelheid voeding die deze dieren nodig hebben. Zie ook de documentaire Cowspiracy op Netflix. Hierin wordt het heel goed uitgelegd hoe dat precies in elkaar steekt.

Kalfjes worden van hun moeders gescheiden een paar uur na de geboorte en als de koe geluk heeft een paar dagen na de geboorte, alleen voor de melk. De koeien ‘huilen’ daar soms dagen om en dat is een proces wat zich steeds herhaalt voor een koe, ze moet immers melk blijven geven. Daarom krijgt ze kalfje na kalfje wat vervolgens bij haar wordt weggehaald. Als de koeien vervolgens uitgemolken en uit gekalfd zijn, gaan ze alsnog naar de slacht. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Het moet werkelijk traumatisch zijn voor die dieren. Een goede documentaire om te zien hoe het toegaat in de dierenindustrie is Earthlings.

Het is niet alleen traumatisch voor de dieren, we worden ook ziek van deze  voeding. Kanker, hart en vaatziekten, diabetes en osteoporose ontwikkelen zich sneller met een dieet waarin producten van dieren zitten. Zie Forks over Knives op Netflix, zeer de moeite van het kijken waard. Toen ik dat wist, besloot ik dat ik geen zuivelproducten meer zou gaan consumeren. Voor mijn eigen gezondheid, voor de leefbaarheid op onze planeet, maar ook omdat ik die dierenmishandeling absoluut niet wilde steunen.

Over voeding in combinatie met spiritualiteit en spiritueel ontwaken zal deze site met name gaan. Ik hoop dat ik jullie enthousiast kan maken en zal kunnen inspireren, niet alleen over veganisme, maar ook om in je eigen kracht te gaan staan, te doen wat voor jou goed voelt om te doen, wat dat ook mogen zijn. Ik zal regelmatig video’s uploaden om een artikel te ondersteunen in beeld, bijvoorbeeld heel praktisch hoe je iets klaar maakt, wat voor spullen je ergens voor kunt gebruiken etc.

Graag heb ik het ook over minimalisme en zero waste. Voor mij sluit dat volledig aan op veganisme en het duurzaamheidsvraagstuk hoe we ons leven zo in kunnen richten dat onze planeet behouden blijft voor toekomstige generaties.

Mijn grote zwakke plek is reizen. Want wat vind ik dat heerlijk om te doen! Ik wilde dat er een manier bestond waarop dit op een ecologisch verantwoorde manier kon. Ik weet dat reizen me heel veel brengt op bewustzijnsniveau. Daarvan leer ik dingen die ik hier vanuit mijn eigen plekje in Nederland nooit zou kunnen begrijpen en invoelen. Begrip en compassie kan ontstaan voor andere mensen en hun keuzes, alsook voor hun culturen. Ik word losgeweekt uit de dagelijkse beslommeringen hier in Nederland en voel het leven en avontuur in me stromen. Van reizen word ik flexibel op vele vlakken.. Ook ervaar ik dat situaties soms anders kunnen zijn dan het nieuws ons verteld, zoals bijvoorbeeld in de Israel/Palestina kwestie. Vanuit bewustzijn wil ik dan ook naar reizen kijken. Wat brengt het mij en wat leer ik ervan? Waarvan gaat mijn hart jubelen? Want het is ook onze taak en missie om ons bewustzijn naar een hoger plan te tillen. Zodat we de vibratie van Moeder Aarde kunnen ondersteunen met ons eigen Licht en Liefde voor al wat leeft …

imag0117
Dit varken kwamen we tegen in Frankrijk, had net heerlijk door de modder gerold…