Een moestuin in je achtertuin

Appelbloesem

Vroeger had ik een moestuin op een volkstuincomplex. Omdat dat vanwege mijn werk me te veel werd, maar ik een moestuin toch erg miste, ben ik twee jaar geleden begonnen om onze achtertuin om te bouwen tot moestuin. Dan kan ik zo de achtertuin inlopen en meteen gewassen oogsten wat natuurlijk superleuk is. Want wat is er mooier dan heerlijke tomaatjes en aardbeien eten die in de zon gerijpt zijn?

Onze achtertuin

Ook met een mogelijke voedselcrisis, mede ten gevolge van het coronavirus, in het vooruitzicht is het altijd goed om zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. Voor meer informatie hierover, zie deze video waarin vele aspecten worden uitgelegd waar onze voedselindustrie momenteel mee te maken heeft:

Dit plaats ik niet vanuit een standpunt van angst, maar eerder dat we ons kunnen voorbereiden op andere tijden. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee…

Net opgekomen capucijnerplantjes, blauwschokkers

In onze moestuin werken we met verhoogde bakken. Dit is een heel makkelijk systeem dat vele voordelen kent: je hoeft nauwelijks onkruid te wieden, het is overzichtelijk, heeft een grote opbrengst als je de methode van de makkelijke moestuin volgt (makkelijkemoestuin.nl) en je hoeft minder te bukken. Het liefst zou ik permacultuur gebruiken als methode, maar dat is in ons kleine tuintje vrijwel onmogelijk, hoewel we wel veel vaste struiken hebben en werken met houtsnippers wat van die cultuur onderdeel kan zijn.

Deze Marokkaanse munt is werkelijk heerlijk van geur en smaak. Verrukkelijk om je eigen thee mee te maken.

We hebben dit jaar er dus een paar bakken bij gemaakt en onze paadjes tussen de bakken voorzien van houtsnippers die we gehaald hebben bij een boer in de buurt.

Een courgette plant die we af dekken, mocht het toch nog gaan vriezen.

Er komt al van alles op, zo heerlijk om weer te zien! Van binnen hebben we ook veel voor gezaaid, zodat we dat straks uit kunnen planten op het moment dat er iets geoogst is, zoals spinazie bijvoorbeeld. Dan hebben we meteen al wat grotere plantjes om die plek weer te gebruiken. Zo kunnen we het groeiseizoen goed ‘verlengen’.

Zaailingen op de vensterbank en tafeltje
Paarse spruit broccoli

Hierbij nog een video van de Engelse Huw Richards die het fantastische boek ‘Grow food for free‘ schreef. In deze video legt hij uit welke gewassen je het beste kunt telen nu we meer onzekere tijden qua voedselvoorziening tegemoet gaan. Zeer de moeite van het kijken waard als je je eigen moestuin op wilt gaan zetten!

1 reactie

  1. Zo leuk gedaan.leuke blog, ik vind het er goed uit zien. En herken me erin want ik ben ook gek op moestuinen; groenten en kruiden plantjes of fruit boompjes en heerlijk al die wilde bloemen en bijen mix🐝🦋🐛daar kan ik ook van genieten, gaat mijj volgende blog over;-) kijk nu tegen prachtige oranje klaprozen aan en paarse bloemen en gele🏵🌼🌻💮ik heb zelf een moestuin bak en tafel( wat mij het beste bevalt en moestuin ook nog met tomaat, koriander en wildgroei; zomer mix en wilde bloemen mixen.

    Heerlijk hè, en voorzien ook leuk in woonkamer ik had broeikastje en gewoon potjes .
    Neem je een kijkje op mijn WordPress en volg je mij terug;-) heb mijn nieuwste blog geweidt aan mijn moestuin tafel, bak enz;-) fijne zonnige zondag🌻🔆🌱🌿🤙🍓🥰🥗🥒🥬🌶🍅

    Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s