Tarotkaarten leggen

Als klein kind had ik een grote liefde voor de oude rondtrekkende zigeuners met paard en wagen. Ik zag in gedachten voor me hoe de wagens prachtig versierd waren met houtsnijwerk, hoe ze er van binnen uitzagen en hoe er muziek werd gemaakt bij het kampvuur ’s avonds. Ook zag ik de kaartleggingen voor me die de zigeuners deden voor de mensen uit de dorpen waar ze langs kwamen. Er hing voor mij iets heel mysterieus en mystieks omheen. Mijn fascinatie voor de Tarot begon al in die tijd…

Photo by Kayla Maurais on Unsplash

Toen mijn zus een aantal jaar geleden ging trouwen, nodigden wij voor haar vrijgezellenfeestje een lezeres van Tarotkaarten uit. Ik herinner me nog dat dit een diepe indruk op me achterliet: hoe kon zij zoveel dingen over al die verschillende mensen zien, dingen die we haar niet verteld hadden? Gefascineerd was ik daardoor in die tijd.

Ik dacht er niet meer aan, tot ik onlangs een artikel online in een krant tegenkwam over het leggen van tarotkaarten. En toen kwamen de herinneringen weer boven. Ik besloot om me er eens echt in te gaan verdiepen. Ik kocht een set Rider Waite Tarotkaarten en een prachtig boek geschreven door Emmy Backs om alle betekenissen op te kunnen zoeken en ging ermee aan de slag.

Wat me gelijk opviel in het boek, was dat als we de kaarten leggen, wij innerlijk in balans moeten zijn en dat de intentie die we de kaarten mee geven, zuiver moet zijn. Ook kunnen we onze Engelen en Gidsen vragen ons daarbij te helpen. Dan kan tarot een zeer grote bron van wijsheid en Liefde zijn. Er staat in het boek:

‘Wat doet de Tarot met ons? Het maakt onbewuste gevoelens weer bewust. Gevoelens die we diep hebben weggestopt naar het onbewuste, zodat we ze konden vergeten. Maar het zijn thema’s waar we in het leven toch steeds weer tegenaan lopen. De Tarot reikt ons een handvat aan, zodat we die thema’s kunnen gaan uitwerken. De Tarot is een bron van onuitputtelijke liefdevolle kennis, bestemd voor iedereen die ervan wil leren: het zorgt ervoor dat je gelukkiger in het leven staat, problemen aan durft te gaan en dat je jezelf beter leert kennen (zoals je werkelijk bent). Als je bereid bent aan je thema’s te werken zal je ervaren dat je steeds krachtiger wordt.’

Er zijn 78 tarotkaarten. Daarvan zijn er 22 grote arcana kaarten en 56 kleine arcana kaarten. Arcana is het Latijnse woord voor geheimen. Bij het leren van de kaarten zag ik dat er zeer veel oude heilige symboliek is gebruikt. De gebruikte symbolen komen uit de astrologie, religie, de kabbala en verzamelde oude wijsheden van de mystieke scholen der oudheid. Ook occulte en magische symbolen zijn in de kaarten verwerkt (of terug te vinden).

Het komt mij voor dat je in de kaarten steeds weer nieuwe lagen kunt zien, zodat je er steeds weer nieuwe dingen in kunt ontdekken. Zo is de eerste kaart van de Tarot ‘De Dwaas’. Zo wordt hij genoemd, omdat hij op de rand van een klif staat, zonder dat hij het in de gaten lijkt te hebben, zonder plan. Het hondje naast hem probeert hem te waarschuwen dat hij niet verder moet lopen. Maar wat je ook ziet aan ‘De Dwaas’, is dat hij vol openheid, onbezorgdheid en onbezonnenheid in het leven staat, onder een stralende zon, met open armen kan hij alles ontvangen wat het leven hem te brengen heeft. In zijn knapzak, die hij met een stok over zijn schouder draagt, heeft hij alles uit voorgaande levens opgeslagen, maar dat weet hij niet meer, zodat hij vol openheid weer in dit leven kan staan. De Dwaas heeft geen begin en einde.

Deze kaart is dus al een heel verhaal op zich, maar kan in combinatie met andere kaarten een steeds uitgebreider en groter verhaal worden, waardoor er een diep inzicht in bepaalde levensvragen kan worden verkregen. Als je kaarten legt kun je weten dat dit is wat de kaart betekent, maar het is dus net zo goed van belang dat je intuïtief aanvoelt wat de kaart je te zeggen heeft voor die bepaalde legging. Zo ontstaan er steeds nieuwe lagen van innerlijk weten, bij elke legging die je doet.

De Tarot bestaat al heel lang. Er zijn nog een paar oude kaarten uit de 14de en 15de eeuw ontdekt. De Kerk verbood echter de kaarten en deze zijn massaal verbrand in de late middeleeuwen, vaak samen met de ‘heksen,’ de leggers van de kaarten die op de brandstapel terecht kwamen. Het oudste complete spel wat er is gevonden dateert uit 1760; het Marseille-tarot. De zigeuners zijn er op een later tijdstip mee aan de haal gegaan en hebben de Tarot de wereld rondgebracht. Ook Carl Gustaaf Jung (de beroemde Zwitserse psychiater) heeft veel met de Tarot gewerkt. Hij gebruikte het als een van de methoden om toegang tot het onbewuste te krijgen.

De Tarotkaarten die ik heb zijn gebaseerd op het meest gebruikte Rider Waite Tarot. Het is de Radiant versie. Er worden hier veel diepe kleuren gebruikt, in prachtige tonen. De meeste symbolen zijn in deze kaarten behouden, maar niet alle. Dat wist ik niet toen ik deze kaarten kocht, maar dat zie ik aan de hand van het boek wat ik heb, wat ik combineer met de kaarten waar ik mee werk. Het is een schitterend werk wat ik iedereen kan aanraden die in Tarot geïnteresseerd is. Het toont hoe onbewuste gevoelens en andere levens zichtbaar kunnen worden, ook beschrijft het koppelingen met astrologie. Per kaart worden alle symbolen uitvoerig beschreven, net als de betekenis van de kaart en wat sommige kaarten die samenvallen voor betekenis hebben samen. Het hele boek is in kleur, wat het een prachtige en verzorgde uitstraling geeft. Je kan voelen dat er met heel veel liefde aan gewerkt is: Studieboek Tarot, Boek van Wijsheid en Inspiratie en is geschreven door Emmy Backx.

Ik ga de komende tijd nog verder met mijn ‘Tarotstudie’. Ik ervaar het als heel fascinerend en heb het gevoel dat er innerlijk vele deuren voor me opengaan.

8 reacties

 1. Mooi stuk! Ik waaierde die kaarten altijd voor mij uit op de grond, dan ging ik er met een aangestoken lucifer langs. Daar waar het vuur 🔥 begon te flikkeren…was mijn kaart. Drie dagen achter elkaar trok ik de toren…..engste kaart vond ik toen. Er was een verandering op komst die voor mij de beste was…het had zo moeten zijn.

  Like

 2. Gewoon veel oefenen en je gaat merken vanuit je gevoel en de kaarten erbij kan je heel veel vertellen of aanvoelen voor jezelf.
  Eigenlijk is geen enkele kaart eng maar is het juist hoe men iets formuleert of aanvoelt. En hoe bepaalde kaarten naast elkaar liggen.
  Neem je er een zoals hierboven geschreven is het eigenlijk gewenst om een tweede te nemen. De eerst laat zien waar je inzit de tweede kan voor een oplossing zorgen.

  Aum Shanthi

  Like

 3. Lieve Vegan en Spiritualiteit (sorry ik weet je naam helaas niet),
  Ik lees nu net pas je mooie bericht over mijn studieboek Tarot, ik was druk de afgelopen weken vanwege mijn verhuizing.
  Wat een leuke verrassing dat je zo liefdevol over mijn boek schrijft. Het is inderdaad met liefde geschreven en ik vind het heel fijn dat je dat zo ervaart.
  Heel hartelijk dank voor je mooie woorden!
  Ik heb mij aangemeld voor je nieuwsbrief omdat het mij heel erg aanspreekt zoals jij in het leven staat en dat uitdraagt.
  Liefs Emmy

  Geliked door 1 persoon

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s