Een lofzang op de Brandnetel

‘Brandnetelblad is een geweldig kruid 

Om dichter bij je centrum te komen

Als je snel bent afgeleid

En als je gedachten alle kanten op schieten.’

Medical Medium

Onaantastbare, prikkende grote groepen brandnetels schieten in het voorjaar de grond uit. Brandnetels groeien op gronden waar vaak rommel is neer gegooid: wegbermen, vuilnisbelten,  hondenuitlaatplaatsen en begraafplaatsen.

Dit zijn plaatsen met veel stikstofverbindingen, de brandnetel is een echte nitraatplant. De meeste mensen lopen er in een kringetje omheen, terwijl het zulke voedingsrijke planten zijn vol met mineralen: kalk, kalium, ijzer, magnesium en mangaan. Deze stoffen worden in verbinding met plantenzuren heel makkelijk door het lichaam opgenomen. Ook zijn zij rijk aan vitamine A en aan eiwit.

fullsizeoutput_3a7
Photo by matthew Feeney on Unsplash

Vaak wordt brandnetel gebruikt als lentekuur. Dat is zeker geen gekke gedachte: de minerale stoffen van de brandnetel zorgen ervoor dat het alkali-gehalte in het bloed toeneemt. Hierdoor worden gifstoffen gebonden die het lichaam niet hebben kunnen verlaten en zich vast kunnen zetten in de lichaamsweefsels, waardoor allerlei kwalen kunnen ontstaan zoals jicht, ischias en spit. Door de stoffen uit de brandnetel kunnen gifstoffen gebonden worden en afgevoerd. Ook goed hiervoor zijn selderij, paardenbloem, duizendblad, wilde bosbessen, koriander en atlantische dulse.

Brandnetel is bovendien levengevend, levenverlengend en een hele goede ontstekingsremmer. Als je last hebt van reuma, kun je de prikken van brandnetels gebruiken. Mellie Uyldert noemde dat het geselen met brandnetels. Door het gehalte aan mierenzuur heeft dat hetzelfde resultaat als een bijensteekkuur. Het is wel niet prettig om te doen, maar wel erg effectief…

Voor vrouwen is de brandnetel een zeer belangrijke plant. Brandnetelblad helpt namelijk bij hormoonverstoringen, door schadelijke oestrogenen uit het lichaam te verwijderen die bijvoorbeeld door voeding zijn binnengekomen. Ook zorgt brandnetel voor de eitjesproductie, door het hormoon te ondersteunen dat zorg draagt voor de productie van een ovum. Het is zeer aan te raden brandnetel te gebruiken als je last hebt van hormonale disbalans, menstruatiepijn, het premenstrueel syndroom (PMS), hoofdpijn, versnelde veroudering en stemmingswisselingen.

Mensen met ‘zwakke’ botten doen er niet goed aan om melk te drinken, maar wel om brandnetelblad tot zich te nemen, want het is zeer rijk aan stoffen die helpen bij de aanmaak van botweefsel. Ze helpt bij het verbeteren van de gehele stofwisseling.

In verhalen zoals Tristan en Isolde, wordt brandnetel gebruikt als onderdeel van een minnendrank/liefdesdrank. In dat verhaal drinkt helaas de verkeerde persoon deze minnendrank met noodlottige afloop, maar het geeft wel het beeld aan van de prachtige kracht die we uit deze planten kunnen aanwenden…

Hoe gebruik je de brandnetel?

Je kunt in de lente de brandnetels plukken met handschoenen aan. De bladeren kunnen gesneden, gestoofd of gebakken worden of in een stamppot worden verwerkt.

Je kunt brandnetels als je een goede slowjuicer hebt ook tot sap maken. Dat is natuurlijk supergezond, omdat daarbij veel minder hitte vrij komt en de vitaminen en mineralen makkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen. Brandnetel kan met andere planten voor sap gemengd worden, bijvoorbeeld met selderij, wortelen, bieten of appelsap, wat je maar lekker vindt.

Je kunt ook thee maken van brandnetels. Dat kan met verse brandnetels, maar ze kunnen ook gedroogd worden. Dit helpt bij de reiniging van het bloed, huiduitslag en urineweginfecties. Als je thee maakt van de wortels van brandnetels helpt dat goed bij bloedvloeiing, zweren en gewrichtspijn.

Zelf gebruik ik brandnetel met name als thee en soms als sap uit de slowjuicer.

Na de lente gebruik je het beste de toppen van de brandnetels.

——————————————————————————————————————–

Informatie over de brandnetel heb ik uit de boeken:

‘De taal der kruiden’ door Mellie Uyldert &

‘Life-Changing Foods’ door Medical Medium

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s