Keukenafval hergebruiken

Wij hebben een wat kleine achtertuin. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om een echte composthoop op te zetten. Toch we hebben al een tijd geleden een oplossing voor dit probleem gevonden, namelijk Bokashi. Hiervoor gebruik ik Bokashi emmers.

fullsizeoutput_35e

Bokashi is de Japanse naam voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het is dan ook oorspronkelijk een Japanse methode om de tuin te voorzien van de nodige bioactieve voedingsstoffen. Het is een geheel milieuvriendelijk systeem, om al het organische afval te laten fermenteren, waarna het in de tuin veel sneller dan compost omgezet kan worden in goede aarde voor de grond, zodat planten er veel voedingsstoffen uit kunnen halen.

Bokashi wordt gemaakt in afgesloten emmers/containers, zodat er weinig tot geen lucht bijkomt, waardoor er ook geen geur ontstaat die voor de een aangenaam is en voor de ander onaangenaam. Ook ontstaat er tijdens het proces wat vocht wat van onderen kan worden afgetapt, dat ik gebruik in een verdunde versie van ongeveer 1 op 100 om mijn kamerplanten of kruidenplanten in de tuin mee te voeden.

Je kunt het ook gebruiken om planten mee te besproeien tegen bijvoorbeeld parasieten en ziekten (verhouding 1 op 1).

Zo ziet mijn Bokashi emmer er op dit moment uit…

fullsizeoutput_35f
In de Bokashi emmer…

Hoe werkt het?

  • Ik knip en snijd al mijn groente en fruitafval in kleine stukjes, zowel gekookt als ongekookt, alles kan erin;
  • Dan leg ik een heel dun laagje Bokashi starter op de bodem van de emmer;
  • Ik verdeel het groente en fruitafval over de bodem van mijn emmer;
  • Daar voeg ik weer een dun laagje Bokashi starter aan toe;
  • Dan druk ik het aan met een platte kleine stamper die meegeleverd is bij de emmer;
  • En herhaal dit proces tot de emmer vol is;
  • Daarna zet ik de emmer twee weken weg, waarna ik het in de tuin in de grond kan inwerken;
  • Ondertussen dagelijks het sap aftappen.

Het inwerken doe ik door een geultje te graven en er wat van de inhoud van de emmer aan toe te voegen. Dat bedek ik daarna weer met aarde. Binnen een paar weken is er bijna niets meer van het groente en tuin afval terug te vinden en kan ik er planten op zetten. De planten vinden het heerijk en groeien en bloeien er uitbundig op.

fullsizeoutput_356
Aardbeien

Voor mij werkt dit systeem echt heel goed. Ik zie dat de planten in mijn voor- en achtertuin gevoed worden. De aardbeien staan er werkelijk schitterend bij, een flinke oogst dit jaar! Ook zie ik veel meer bodemleven van wormen dan toen ik hier kwam wonen nu drie jaar geleden. Ik heb er destijds bergen stenen uitgehaald. Er lag veel zand onder de stenen wat ik weg gebracht heb, omdat je daar niet echt planten op kunt laten groeien behalve cactussen. Wat ik dit jaar ervaar, is dat er veel minder naaktslakken zijn die mijn sla opeten. Twee jaar terug en vorig jaar had ik daar nog heel veel last van, maar dit jaar… Ondanks de regen. Dat schijnt ook een van de voordelen te zijn, dat er na een paar jaar minder ‘ziekten en plagen’ bij de planten voorkomen.

fullsizeoutput_35c
Sla en kapucijners

De Bokashi starter wordt gemaakt van tarwezemelen en toegevoegde micro-organismen. Hele boeken zijn erover vol geschreven. Het schijnt dat het ook mogelijk is om zelf die starter te maken met zemelen, maar dat heb ik nog niet gedaan… Steeds weer een zak gehaald bij de biowinkel. Maar ja, ik doe dan ook een hele tijd met zo’n zak. Ik schat zo’n twee a drie maanden. Binnenkort gaan we de starter zelf maken, we hebben al een enorme zak tarwezemelen gehaald. Ben benieuwd of het gaat lukken…

fullsizeoutput_358
Rucola

Voor meer informatie over Bokashi en wat het precies doet voor de grond plus alle andere toepassingen zie de website van EMwinkel en Eco-Logisch.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s