Luna eet Vegan

Honden stammen af van de wolven. En ja, in vroeger tijden waren honden afhankelijk van het eten van vlees voor de benodigde voedingsstoffen. Inmiddels na duizenden jaren samenleven met de mens zijn onze lieve huisdieren gedomesticeerd. Ze hebben in het verleden veel met de pot mee gegeten. Er was vaak geen geld voor vlees en honden kregen wat er overbleef van de maaltijd. Misschien kregen ze ook wel in twee a drie weken wat vlees.

Onze lieve hond Luna

Er zijn honden die zover geëvolueerd zijn dat ze allergische reacties kregen voor vlees. Vegan hondenvoer is niet ontstaan vanuit idealisme om de vleesindustrie niet te sponsoren, maar vanuit het feit dat honden er niet tegen kunnen om het gangbare voer uit de winkels te eten.

Er zitten vaak ‘bijproducten’ in de hondenvoeding. Dat blijkt meestal slachtafval te zijn. Dat wat wij niet eten, krijgen onze dieren wel voor geschoteld… Of dat nu zo gezond is? Er zijn veel honden die kanker krijgen, medicijnen moeten slikken en operaties moeten ondergaan. Ook kan het minderwaardige vet in deze voeding leiden tot een slechte bloedsomloop en een zwak hart.

Volgens dierenarts Erik Heylen is het niet per se nodig om je hond vleesvoeding te geven. Het gaat erom dat de hond de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Hij raadt aan om de hond in ieder geval wat droogvoer/brokken te geven, omdat dit alle benodigde voedingsstoffen bevat. Natvoer echter bestaat voor maar 10 a 20% uit voedingsstoffen volgens dierenarts Heylen. Katten en honden vinden dat natte blikvoer wel heel lekker, maar het is erg slecht voor het gebit vanwege de toegevoegde suikers in natvoer. Gebitsproblemen kunnen weer leiden tot hart en nierproblematiek.

Tegenwoordig hebben we wel tien verschillende soorten Vegan hondenvoer merken. Bijvoorbeeld te koop bij de beter gesorteerde biosupermarkt als ook online bij VegaVriend.

Onze hond Luna

Luna is een schotse collie/border collie kruising. Ze is een heel actieve hond, lief voor de kinderen, ze kunnen letterlijk bij haar om de hals hangen.

Ze is inmiddels 13 jaar oud en wordt thuis vegan gevoerd. Ze is nog erg vit en gezond en rent buiten achter de bal aan alsof ze een jonge hond is vol concentratie en alertheid.

We laten Luna met de pot mee eten en geven haar daarbij wat Veganbrokken te eten van Yarrah, een biologisch hondenvoermerk. ‘S avonds kook ik extra voor haar erbij zonder veel zout toe te voegen, waardoor ze een goed gezonde gevarieerde voeding binnenkrijgt, ze gedijt… Vaak malen we stukjes fruit en groenten fijn, ook doen we daar wat bladeren van paardenbloemen bij. In het blad zitten vele fytonutriënten. Er zitten de vitaminen A, B1, B2, C, E, choline en carotenoïden in. Het blad bevat mineralen als ijzer, calcium, magnesium, mangaan, natrium, seleen, silicium, fosfor en koper.

Als we fruit en groenten als stukjes aanbieden laat ze ze liggen en eet ze eromheen. Als we het vermalen, krijgt ze toch alles binnen. Groenten eet ze wel goed in stukjes, als ze niet te groot zijn.

Brokken met havermout, appel, banaan, groenten, kruiden en notenmoes

Het is natuurlijk heel mooi dat er manieren gevonden zijn om honden veganistisch te voeden, zonder dat dit wat afdoet aan hun gezondheid. Als ik bedenk hoeveel problemen er veroorzaakt worden wereldwijd door het eten van vlees, dan mogen we heel dankbaar zijn voor deze ontwikkelingen…

4 reacties

  1. Wij geven onze hond ook sinds een klein jaar nu vegan eten (ander merk overigens) en dat gaat heel goed. Ze komt uit Griekenland en heeft sluimerend Lyme en Leishmania en zeker bij die eerste is een lagere eiwitbelasting fijn. Ze doet het er heel erg goed op; minder krabben en betere vacht. Zelfs de dierenarts was onder de indruk. Inderdaad heel prettig dat we ook voor haar voeding geen dieren hoeven te doden.

    Geliked door 1 persoon

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s