Wat ik eet als Veganist

Mij word regelmatig de vraag gesteld: “Maar wat eet je dan? Krijg je wel genoeg proteïne binnen? Is dat wel gezond?” Tja, een gorilla krijgt ook genoeg proteïne binnen als planteneter. Net als een koe, waar wij dan weer de proteïne vandaan zouden moeten halen door het vlees te eten…

Wat ik eet is een zogenoemd ‘Whole food, Plantbased Diet.’

Fruit en groente: Deze zitten vol met vitaminen, mineralen, vezels en anti-oxidanten. Het voordeel van Vegan worden is dat je waarschijnlijk veel meer fruit en groenten gaat eten, wat je gezondheid zeer ten goede komt. In Nederland komen we gemiddeld gezien niet eens aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden met groenten en fruit.

Zelf hou ik erg veel van mango’s, bananen, appels, peren, druiven, citrusfruit, dadels, abrikozen, papaja’s, frambozen, blauwe bessen, avocado’s, komkommer, sla, tomaten, selderij, courgette, broccoli, bloemkool, uien, spinazie, paprika’s, champignons, pepers, gember, knoflook, wortelen, rucola, aardappelen en zoete aardappelen. Ook heb ik vaak gedroogd fruit zoals abrikozen, dadels en rozijnen in huis.

Peulvruchten: Dit zijn uitstekende vleesvervangers als je het hebt over proteïne en ijzer. Erwten, bonen en linzen hebben ook veel zink, mangaan, koper, B-vitaminen, anti-oxidanten en vezels in zich, waardoor ze uitstekende voeding zijn voor Vegans.

Ik hou met name veel van kidneybonen, kikkererwten, groene erwten, linzen en ongebrande pinda’s.

Over sojabonen zijn de meningen zeer verdeeld. Het ene onderzoek geeft aan dat ze zeer gezond zijn en een ander weer dat dat niet het geval is en dat het lichaam er niet goed weg mee weet. Ik eet ze wel eens als tofu, vooral in Thailand, maar ik koop ze niet vers in de winkel. Doe wat voor jezelf goed voelt om te doen en probeer te voelen wat het met je lichaam doet als je soja eet. Bovendien schijnt het dat ook bio-soya reeds te veel in aanraking is geweest met gentech soyavelden, waardoor de bio-soya ook niet meer vrij is van GMO’s.

Noten en zaden: Wederom een goede vorm van proteïne, maar ook van magnesium, zink, selenium, vitamine E, anti-oxidanten en de juiste vetten voor het lichaam.

Ik heb in de kast meestal cashewnoten, walnoten, pecannoten, amandelen, pompoenpitten, zonnebloemzaadjes, pijnboompitjes, sesamzaadjes, lijnzaad en een pot gemixte noten staan. Ik gebruik ze vaak als toevoeging door een salade van groente en/of fruit.

Granen: Je kunt veel granen gebruiken, zoals rogge, rijst, gerst, haver, gierst, quinoa. Granen worden vaak gebruikt als de basis voor een gerecht, zoals bijvoorbeeld spaghetti, noodles, brood, pizza en rijst.

Ik gebruik wel granen, maar gematigd. Ik hou met name van rijst, noodles en wraps, maar ook knackebrod vind ik heerlijk om te eten. Met name de roggevariant met wat humus en groenten erop… Heerlijk!

Wat ik als kanttekening bij granen wil zetten is dat er steeds meer mensen komen met een glutenallergie. In de beter gesorteerde supermarkten en ook in de biowinkels als Odin en Ekoplaza bijvoorbeeld, zijn tal van glutenvrije opties te koop, die ik ook vaak gebruik. Rijst- of boekweitnoedels bijvoorbeeld zijn bij mij veelgebruikt.

Tarwe, spelt en mais zijn vervuild met gentech, dus beter niet eten. (zie bovenstaande uitleg over soya)

Plantenmelk: Je hebt veel meer verscheidenheid in ‘melk’ bij de veganopties, als bij de dierlijke koe en geitenmelk. En vele malen gezonder… Havermelk, amandelmelk, cashewmelk en cocosmelk (mijn favoriet). Je kunt hiermee heerlijke cafe latte maken, of zoals de Engelsen doen, melk in de thee toevoegen… Je kunt deze melk ook voor tal van recepten gebruiken waarvoor meestal melk wordt voorgeschreven. Je vervangt het gewoon door een plantaardige melk.

(voor meer info over gezondheid, melk, eieren en vlees verwijs is je graag naar de docu forks over knives op Netflix en voel veel dank voor hun uitgebreide onderzoek en hulp aan mensen die het heel erg nodig hadden…)

Kaasvervangers: Steeds meer te koop, zeker in bio-winkels. Je krijgt dan kaas gemaakt op basis van planten en kruiden. Soms niet te eten en soms heel lekker, het is nog een tikje wisselend.  Als ze niet goed te eten zijn, kruid ik ze op mijn bord wat bij… Je kunt ook je eigen kaas maken, net als parmezaanse kaas. Dat is heel makkelijk en leuk om te doen.

Vleesvervangers: Tegenwoordig bij de beter gesorteerde supermarkten liggen de schappen vol met verschillende burgers, spekjes, gehakt en falafel.

Deze burgers worden vaak gemaakt van soya, erwten, bieten, wortelen, noten, datgene wat voor de smaak en structuur het meest overeenkomt met wat het wil vervangen. Sommige versies zijn echt heel lekker. Ik hou ook heel veel van falafel, wellicht omdat we de lekkerste falafel gegeten hebben in Palestinazo ben ik ze hier nog niet tegen gekomen. Burgers waarin soya is verwerkt dus beter vermijden.

Vitamine B12: Dit supplement heb je nodig als je een veganist wordt/bent. B12 is een bacterie die zich op groenten en fruit bevind en die we vroeger op die manier binnen kregen door ons eigen land te bewerken en we nog niet zo ‘schoon’ waren. Maar momenteel is de grond te arm geworden en de planten en fruit te zeer bewerkt/schoongemaakt om nog op een natuurlijke manier deze B12 binnen te krijgen. Dieren die buiten staan krijgen de bacterie ook binnen door het grazen en zetten die in de darmen om naar vitamine B12. Bij mensen wordt de bacterie nog schaars aangemaakt in een deel van de darmen waar het niet meer goed kan worden opgenomen. Daarom zijn we afhankelijk van een externe bron van vitamine B12. Een zeer goed door het lichaam opneembare B12 die ik gebruik is Vegansafe B12.

Mijn ervaring: Ik merk dat ik er creatiever met voeding door ben geworden, probeer van alles uit. Successen herhaal ik en andere gerechten laat ik dan weer staan. Ik eet zoveel verschillende dingen en hoef mezelf niet veel te ontzeggen als ik thuis ben. Pizza, ijs, lazagne, kaas, burgers, het kan allemaal… Ik eet nu gevarieerder en gezonder dan ik at toen ik nog vlees consumeerde.  Ik vind het heel inspirerend om met gezonde voeding bezig te zijn en en het bewustzijn te hebben dat we een keuze hebben om al dan niet vlees te eten en lijden van dieren indirect te supporten.

Ik merk ook dat ik gevoeliger wordt en goed kan voelen of het eten me goed doet of niet. Ik eet steeds minder voedsel wat me erg zwaar op de maag ligt of moeilijk te verteren is, omdat ik dat niet prettig vind. Ik graas zogezegd liever een beetje en eet daarbij niet te grote hoeveelheden…

3 reacties

    1. Ik wens je heel veel succes! Het is erg leuk, zoek op internet naar vervangers voor wat je nodig hebt. Er is zoveel! Je kunt makkelijk een boel vervangen als je thuis bent in ieder geval. Als je uit eten gaat is het iets lastiger heb ik gemerkt, maar vegetarische opties zijn er dan in ieder geval vaak wel.

      Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s