Hoe je met ‘Low Waste Living’ geld kan besparen

In onze westerse maatschappij is het heel lastig om werkelijk zonder afval te leven. Alles wat we kunnen kopen in de winkel lijkt te zijn voorverpakt in plastic of karton etc. Daarom noem ik het geen Zero Waste, maar Low Waste living. Voor mij gaat het erom mijn best te doen om zo min mogelijk afval mee naar huis te nemen vanuit de winkel en mezelf tegelijkertijd deze vraag te stellen: Hoe kun je de hoeveelheid afval verminderen en tegelijkertijd geld besparen? Dat hangt helemaal van je eigen instelling af…

Hierbij wat tips hoe ik het aanpak…

  • Gebruik kleding helemaal op. Als het stuk gaat en het is te maken, pak dan een naald en draad en repareer die trui…
  • Koop tweedehands kleding. Hier kun je heel veel geld mee besparen en tegelijkertijd minder druk uitoefenen op het milieu.
  • Koop geen fast fashion. Dit betekent dat er hoge omloopsnelheden zijn voor kleding die zo goedkoop mogelijk geproduceerd moeten worden, zodat klanten steeds wat nieuws kunnen kopen. Echter is de mode-industrie daardoor zeer vervuilend geworden. Voor de katoenindustrie wordt 1/4de van al de landbouwpesticiden gebruikt. Ook is het meeste katoen wat verkocht wordt in de winkels BT katoen van het bedrijf Monsanto.
  • Hergebruik glazen potten die je overal bij krijgt om weer spullen in te doen. Dan hoef je geen nieuwe potten aan te schaffen. Je kunt ze gebruiken om bijvoorbeeld dadels, noten, zaden, kruiden, rijst, macaroni en havermout in te bewaren. Je kunt ze voor werkelijk alles gebruiken. Even het etiket eraf weken, schoonmaken en je kunt ermee aan de slag…
fullsizeoutput_74
Glazen potten hergebruikt voor van allerlei
  • Koop electronica tweedehands bij bijvoorbeeld Rebuy. Dat scheelt je een aanzienlijke hoeveelheid geld en je spaart er het milieu mee door niet iets nieuws te kopen, maar iets wat een ander niet meer nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon. Volgens onderzoek heeft het maken van mobieltjes een zeer grote impact op het milieu.
  • Laat elektronische apparaten herstellen als het een kleine ingreep betreft. Een batterij die niet meer goed werkt of een gebroken scherm kun je laten vervangen in een reparatiestore, zodat je telefoon nog een tijdje mee kan… Scheelt ook weer het geld van een hele nieuwe telefoon.
  • Je hoeft je huis niet ‘nieuw’ in te richten. Ik ben een aantal jaren geleden gescheiden en nam weinig mee van mijn ex. Ik heb al mijn spulletjes uit tweedehands winkels of van marktplaats gehaald voor heel weinig geld. Op deze manier kun je wederom het milieu sparen en ook je eigen portemonnee… Win, win situaties noem ik dat.
  • Je hebt veel minder nodig dan je denkt. Vraag je af bij alles wat je koopt: dient dit product mij of mijn manier van leven? Word ik er blij van? Zet het dan op je wensenlijst. Wil je het na een week nog steeds kopen, doe dat dan.

Waar ik niet op bespaar is voeding. Ik koop alles biologisch of biodynamisch met name in de ekowinkel Odin. Daardoor wordt wel op ziektekosten bespaard, want als je gezond veganistisch eet zonder gif, komt dat je gezondheid zeer ten goede… Bij Odin hebben ze weinig verpakkingsmateriaal voor groenten en fruit en dat is wat ik het meeste eet. Dat komt dus mooi uit… Als je groenten voorgesneden koopt, zit er ook extra verpakkingsmateriaal omheen en kost het meer geld. Je bespaard dus door ‘hele’ voeding te kopen en deze zelf te snijden.

 

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s