Waarom ik weinig kleding heb

Een paar jurken, een paar broeken, een paar t-shirts, een paar truien en mijn werkkleding, dan heb je het wel gehad met mijn kledingkast.

Kleding is natuurlijk een vorm van expressie, wellicht voor sommigen van kunst. Met telkens de vraag: hoe wil ik me presenteren aan de wereld? En “Help, ik heb niets om aan te trekken, waar is de winkel?”… Het kan ook zijn dat kleding een uitingsvorm is van je gevoelens op dat moment. Soms heb je meer behoefde aan een rode dan aan een blauwe sweater, dat gaat vaak intuitief…

Ik heb nooit veel kleding gehad, er niet veel om gegeven wat een ander er ook van dacht. Anders zou ik kunnen blijven kopen en kopen als ik me daar druk om zou maken. Voor mij is het belangrijker wat ik er zelf van vind. Of ik het lekker vind zitten bijvoorbeeld, of ik me er prettig in voel en dat heb ik met alle kleding die ik heb. Is dat niet langer het geval, dan geef ik het weg aan een kringloopwinkel of iemand die het graag wil hebben.

fullsizeoutput_57

Kledingprobleem 

We hebben wereldwijd een enorm ‘kledingprobleem’. We produceren veel meer kleding voor de westerse landen dan we daadwerkelijk nodig hebben. Kledingkasten puilen uit. Dat gaat ten koste van enorme milieuschade, mensenrechten, ontzaglijk lage lonen zoals in Bangladesh waar moeders hun kinderen moeten achterlaten bij familie om in kledingfabrieken te kunnen gaan werken tegen een hongerloon. Ze werken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vaak onder onmenselijke omstandigheden (zoals instortende gebouwen, van Rana Plaza in Bangladesh bijvoorbeeld)… Zie documentaire: The Truh Cost

Wij als westerlingen betalen niet het ware bedrag dat een kledingstuk kost. Denk aan het BT-katoen (het door het bedrijf Monsanto genetisch gemanipuleerd katoen) wat de boeren ‘gedwongen’ moeten verbouwen. Er ontstaan heel veel gevallen van kanker omdat er gewerkt wordt met round-up, om al het onkruid op de katoenvelden te doden. De katoenplanten zijn zo genetisch veranderd, dat zij wel tegen de round-up kunnen, maar al het andere eromheen gaat dood. De grond vervuilt, waardoor er niet meer fatsoenlijk geleefd kan worden, het worden langzaamaan gifvelden. De BT katoen zorgt onder de boeren voor talloze zelfdodingen.

Dit katoen moet gemaakt worden tot textiel, daarna verwerken fabrieksmedewerkers het tot kleding. Zo’n t-shirt ligt dan bij ons in de winkel voor 4,99 Euro. Milieuschade, biodiversiteitsschade, mensenrechtenschendingen en zelfmoordschade niet mee gerekend in de 4,99, helaas… Er zijn talloze mensen die kopen wat ze mooi vinden en vervolgens hun kasten steeds voller hebben liggen, zonder het bewustzijn te hebben wat ze allemaal hebben en over wiens rug deze goedkope kleding wordt gefabriceerd…

Oplossingen 

Naar mijn mening zijn er zeker oplossingen voor dit probleem. Er zullen er nog velen meer zijn:

  • We stoppen met kleding kopen van bedrijven die fast fashion verkopen;
  • Als we kleding nodig hebben kijken we eerst of het tweede hands te krijgen is.
  • Als we nieuwe kleding kopen, halen we die enkel van duurzame bedrijven die met elke stap in het proces rekening houden met milieuomstandigheden en hun werknemers fair behandelen.
  • We kopen alleen nog kleding als we die werkelijk nodig hebben, ons blij maakt en daarmee waarde aan ons leven toevoegt…

Wat we kunnen doen is een kledingkast samenstellen met kleding die goed met elkaar matcht. Dan heb je ook niet heel veel meer nodig. We denken dat we veel nodig hebben, maar in feite kunnen we met veel minder kleding toe, die dan weer gebruikt kan worden door anderen. Ik heb een aantal favoriete kledingstukken die ik toch steeds weer draag… Dus waarom zou ik meer willen? En als je het niet werkelijk nodig hebt hoef je het ook niet te kopen, toch?

Voordelen

De grote voordelen zijn dat je het overzicht in je kledingkast houdt en je spaart bergen geld uit wat je ergens anders aan kunt besteden. Zet het op een spaarrekening voor iets wat je werkelijk graag zou willen doen, maken etc… Een stuk beter toch, dan de H&M sponsoren in plaats van jezelf en Moeder Aarde?

cropped-fullsizeoutput_39.jpeg

 

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s