Patat maken zonder olie

Supersimpel, supergezond en erg lekker dit recept!

fullsizeoutput_4b

Patat wordt gemaakt van aardappelen. Van aardappelen wordt wel gezegd dat ze ongezond zijn, het is echter de olie waarin ze gebakken worden die het ongezond maakt. De olie zet zich bij hoge verhitting namelijk om in toxische transvetzuren. Deze transvetzuren zijn grote ziekten veroorzakers en kunnen we beter uit onze voeding mijden.

De schil van de aardappel zit boordevol goede aminozuren, eiwitten en fytochemicalien. Die schil laten we er voor dit recept dus rustig om zitten. Aardappelen bevatten veel kalium en vitamine B6 en het aminozuur Lysine. Lysine is onder andere een heel goed wapen tegen kanker. Aminozuren zijn ook zeer belangrijk om diabetes, depressies, osteoporose en hartinfarcten te kunnen voorkomen. Belangrijk dus om goede voeding te eten…

Als je een dromerig type bent, of wat ongeaard is het echt een aanrader om aardappelen te eten. Ze helpen je om geaard en bij je kern te blijven. Wel het liefst biologisch als je portemonnee het toelaat, want aardappelen worden zeer veel bespoten…

Wat heb je nodig?

  • Ongeveer een halve kilo aardappelen
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Paprikapoeder en/of kerriepoeder naar smaak
  • Een oven om ze in te bakken

Het is heel simpel:

Je snijd ongeveer een halve kilo aardappelen in lange smalle stroken. Mogen best qua vorm Belgische frieten zijn. Die doe je in een kom en daar voeg je de peper, zout, paprika of kerriepoeder aan toe, maar wees creatief en voeg toe welke kruiden je zelf lekker vind. Doordat ze iets vochtig zijn na het snijden blijven de kruiden er heel goed aan vast kleven. Ik vind het zelf het makkelijkst om de schaal als het ware te schudden zodat de kruiden zich goed verdelen.

fullsizeoutput_49

Daarna leg je ze netjes op een ovenrooster in de oven en zet deze aan op 200 graden Celcius. Je hoeft de oven niet voor te verwarmen. Na 40 minuten zijn de frietjes gaar… Heerlijk met verschillende vegan sausjes erbij naar smaak.

 

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s