Afval verminderen tijdens boodschappen doen

Plastic is een wereldwijd probleem wat we naar mijn mening tot een van de hoogste prioriteiten zouden moeten maken van onze ‘beschaving’ om mee aan de slag te gaan. Deze jonge man heeft van een prachtig idee werkelijkheid gemaakt en inmiddels is het  systeem om plastic uit de oceanen te halen en voor recycling aan land te brengen gelanceerd.

Om werkelijk geen plastic afval mee te nemen als je boodschappen gaat doen is vrijwel onmogelijk. Zeker als je gaat naar gangbare supermarkten waar heel veel spullen voorverpakt liggen in plastic. Ik vind het een dilemma: ik wil graag biologische groenten kopen, maar vaak zijn juist deze groenten voorverpakt, om het verschil aan te geven tussen bio en niet bio.

Verder lijkt wel bijna alles in plastic. Als je erop gaat letten weet je niet wat je ziet. In de omgeving van Zutphen waar ik woon hebben we ook veel boerderijwinkels. Dat is een hele goede optie voor lokaal en afval vrij boodschappen doen. Zelf koop ik ook veel producten bij de biologische supermarkt Odin.

Heel veel biogroenten kun je daar zelf in zakjes doen. Zoals heerlijke cranberry’s:

fullsizeoutput_2c

Deze biokatoenen zakjes zijn ook bij Odin te koop. Maar je hebt er velen op internet die je steeds weer kunt hergebruiken. Ik heb er een stuk of vier en gebruik ze ook voor uien, aardappelen en andere groenten en fruit. Net wat ik nodig heb. In deze Odin supermarkten kun je nog heel veel los krijgen zonder verpakkingen. Er zijn steeds meer winkels van in Nederland. Als je niet biologisch eet kun je ook je afval verminderen door deze zakjes te gebruiken voor de ‘gewone groenten en fruit’ die vaak wel los in de AH supermarkt liggen.

Denk niet dat het niets uitmaakt om geen plastic zakjes meer te gebruiken. Als we dat massaal zouden doen besparen we tonnen plastic per jaar wat dus niet bij het afval terecht komt. Iedereen heeft impact…

Als we voor onze Moeder Aarde zorgen, zorgen we voor onszelf. We zijn immers haar kinderen en deel van haar. Dat kan ik heel goed voelen als ik in de bossen of velden loop en mediteer. Dan kom ik weer in verbinding met mezelf en haar energie waardoor ik me veel beter voel. .

Machteld 16

 

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s